Kuntapolitiikkaa

Tuleva suurkunta: Sibelius -kunta Tuusula

Valtuustokausi 2014 alkoi 27.1. Ensimmäisessä valtuuston kokouksessa oli asioina muun muassa kuntien yhdistymisselvityksen väliraportti. Keväällä 2013 Tuusulassa linjasimme, että Tuusulan tulevaisuuden kannalta kaikista paras vaihtoehto on riittävän iso ja vahva kunta. Nyt lähes vuotta myöhemmin on harmi havaita, että kaikille valtuutetuille ei ole vielä riittävän kirkkaana tulevaisuuden kuva millaista kuntaa rakennamme kuntalaisille.

Ensimmäisenä tavoitteena tulee olla, että Tuusulaa ei pilkota. Vantaa kovasti paljon haluaisi Tuusulan eteläiset alueet. Tulevan KEHÄ IV alueella on tulevan suurkunnan tärkeimmät työpaikka- ja liiketilarakentamisen alueet.  Ehdottomasti tämä alue on pidettävä osana tulevaa suurkuntaa. Eniten tuntuukin etelä-Tuusulan maanomistajilla olevan hinkua Vantaan puolelle. Osana Vantaata raakamaasta saisi 6-10 -kertaisen hinnan, verrattuna Tuusulassa tehtyihin maakauppoihin. Kasikunta selvityksen rinnalla tehdään liitosselvitystä Tuusulan tai etelä-Tuusulan liittämiseksi Vantaaseen. Tämän selvityksen tarkoituksena oli enemmän paikata Vantaan kiukuttelua. Vantaa kun ei halunnut, eikä Vantaata kukaan halunnut liitosselvityksiin.

Toisena tavoitteena tulee olla muodostaa mahdollisimman vahva suurkunta. Mitä vahvempi suurkunta on sitä heikompi metropolihallinto tarvitaan. Tuleva suurkunta tulee olla riittävän iso peluri metropolialueella suhteessa Helsinkiin, Vantaaseen ja Espooseen. Nyt selvittelyssä oleva kasikunta on tavoiteltava tulevaisuus. Muutamat vielä katsovat historiaan ja haluavat vanhaa Tuusulaa takaisin. Katseet pitää kuitenkin suunnata tulevaan. Tuusulalaisten hyvinvoinnin surma olisi liitos Kerava, Järvenpään ja Tuusulan kesken. Tuusula jäisi lapsipuolen asemaan kun kaikki kehittäminen keskittyisi radanvarteen Keravan ja Järvenpään taajamiin. Tulevassa suurkunnassa tulee olla Tuusulan kaltaisia maalaismaisia kuntia kuten Nurmijärvi tai Mäntsälä tasapainottamassa alueen kehittymistä myös muilla alueilla kuin radanvarsi taajamissa. Vain näin voidaan huolehtia nykyisen Tuusulan alueen tasapainoisesta kehittämisestä.

Kolmantena tavoitteena tulee olla kaikkien tulevan suurkuntien talouden tasapainosta huolehtiminen. Kuntien tulee saada tulos ja menot tasapainoon ennen kuntaliitoksia. Kuntien taseista tulee karsia ”kuplat” pois. Kunnan henkilöstön määrä tulee tasapainottaa ennen kuntaliitoksia.

Ja neljäntenä on tietenkin tulevan kunnan nimi.  Tuusula, Suur-Tuusula, Kaukajärvi (Tuusulan järven vanhanimi). Onhan noita vaihtoehtoja. Mutta tässä kohtaa voisi ottaa mallia Saksasta, missä kaupunkien ja lentokenttien nimissä esiintyy suurmiehiä, kuten Lutherstadt Eisleben. Eli uusi nimi voisi olla Sibelius –kaupunki Tuusula.