Hyvinvointialue


Kiitos luottamuksesta. Kiitos kaikista 300 äänestä aluevaaleissa.  Arpa ratkaisi 2. varavaltuutetun paikan. Aluevaltuusto täältä tullaan !


Uudet aluevaltuustot rakentavat hyvinvointia jolloin ihmiset voi elää enemmän


Uudet aluevaltuustot rakentavat hyvinvointia jolloin ihmiset voi elää enemmän

Tulevat hyvinvointialueiden valtuutetut ovat paljon vartijoina. Kuntien ja kuntayhtymisen sote-palvelut ja lisäksi pelastustoimen palvelut ovat aluevaltuustojen vastuulla. Valittavat aluevaltuustot huolehtivat alueensa ihmisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Keski-Uudenmaan sote-alue kattaa Tuusulan, Järvenpään, Nurmijärven, Hyvinkään, Pornaisen ja Mäntsälän.

Päätin lähteä tavoittelemaan paikkaa aluevaltuustossa, jotta pääsen edelleen käyttämään sote-alan osaamistani kuntalaisten hyväksi. Olen 47-vuotias farmaseutti ja myyntipäällikkö. Olen koko työurani ollut terveydenhuollon kanssa tekemisessä. Ensin lääketukkukaupan tehtävissä ja sitten terveydenhuollon tarvikkeiden myynnin ja jakelun parissa. Valmistuin vuonna 1998 farmaseutiksi, jonka jälkeen olen viimeiset 22v tehnyt sivutöitä Tuusulan I Apteekissa. Lisäksi olen toiminut Tuusulassa sote-lautakunnan puheenjohtajana ja hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen lautakunnan jäsenenä. Tällä hetkellä olen Tuusulassa kunnanvaltuutettu sekä Keusoten sote-jaoksen puheenjohtaja. Pelastustoimeen pääsin aikoinaan tutustumaan pelastuslaitoksen johtokunnan varajäsenenä.

Jotta uudet sote-alueet pystyvät palvelemaan alueen asukkaita ja tarjoamaan laadukkaita palveluita, tulee niiden talouden olla hyvin hoidettu. Sote-uudistus ei saa nostaa hallinnon kuluja vaan päinvastoin uusien sote-alueiden tulee olla tehokkaampia sote-palveluiden tuottajia ja järjestäjiä kuin kunnat olivat. Kun toimintoja tehostamalla, erityisesti hallinnosta, saadaan kulusäästöjä, pystytään tuottamaan enemmän ja laadukkaampia palveluita kuntalaisille. Sote-palvelut pitää pystyä rahoittamaan valtion budjetista. Maakuntaveroa ei tarvita. Maakuntien hallintoa ei muutenkaan tule tarpeettomasti kasvattaa.

Tärkeämpää kuin puhua sote-asemien sijanneista on puhua palveluiden saavutettavuudesta. Alueella eivät kunnat voi kilpailla siitä, mikä palvelu on missäkin saatavana. Sote-palvelut, joita kuntalaiset käyttävät usein tulee olla lähellä ja palvelut, joita tarvitsee vaikkapa vain kerran voi olla etäämmällä. Esimerkkinä lonkkaleikkaus on parasta tehdä siellä missä on parhaat ortopedit leikkaamassa ja hoito on varmasti laadukasta. Säännöllisesti verenohennuslääkkeen seurantaan tarvittava INR laboratoriokoe tai säännölliset pitkäaikaissairauden seurantakäynnit pitäisi pystyä hoitamaan lähellä. On tärkeää, että ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut ajallaan ja laadukkaasti. Hyvin hoidetut matalan kynnyksen palvelut ehkäiset ongelmien kasvamista ja pitkäaikaistumista. Aktiivisesti pitää myös kehittää erilaisia digitaalisia ja etäpalveluita.

 

Lauri Untamo
Hyrylä

 

 

 

https://linktr.ee/lauriuntamo